Resultado da pesquisa (1)

Termo utilizado na pesquisa osteomielite vertebral

#1 - Vertebral osteomyelitis caused by Enterococcus faecalis in broiler chickens from southern Brazil

Abstract in English:

Enterococcal spondylitis affects poultry and causes progressive lameness. This study reports what seems to be the first case of vertebral osteomyelitis caused by Enterococcus in broiler chickens in southern Brazil. We also conducted an experimental infection to evaluate microorganismal characteristics and pathogenicity in broiler chickens. We performed bacterial isolation, identification, and histopathology. The isolates were tested for their growth and survival capacity at different temperatures, pH values, and antimicrobial resistance profiles. The experiment infection was conducted with broiler breeders (n=9). Group 1 = negative control, Group 2 = challenged orally, Group 3 = challenged via air sac. The autopsy was performed on the 50th day of life (DOL). The report showed spondylitis and fusion of thoracic vertebra, accompanied by spinal cord compression, and femoral head necrosis. We used the isolates (n=17) to test their growth at 10°C and 45°C, survival capacity for up to 60° for 30 min, and growth under pH levels from four to 12. Higher resistance was observed against macrolides and quinolones. On experimental infections, all animals expressed signs of lameness and “sitting on the hocks”. Enterococcus faecalis is the causal agent of enterococcal spondylitis in broilers in southern Brazil, which is an underreported and emerging pathological condition that requires attention.

Abstract in Portuguese:

A espondilite enterocócica afeta aves e causa claudicação progressiva. Este estudo relata o primeiro caso de osteomielite vertebral causada por Enterococcus em frangos de corte no sul do Brasil. Também conduzimos uma infecção experimental para avaliar as características microbianas e a patogenicidade em frangos de corte. Realizamos isolamento bacteriano, identificação e histopatologia. Os isolados foram testados quanto ao seu crescimento e capacidade de sobrevivência em diferentes temperaturas, valores de pH e perfil de resistência antimicrobiana. O experimento de infecção foi conduzido com matrizes de corte (n=9). Grupo 1 = controle negativo, Grupo 2 = provocado oralmente, Grupo 3 = provocado via saco aéreo. A autópsia foi realizada no 50º dia de vida (DOL). O laudo mostrou espondilite e fusão de vértebra torácica, acompanhada de compressão da medula espinhal e necrose da cabeça do fêmur. Usamos os isolados (n=17) para testar seu crescimento a 10°C e 45°C, capacidade de sobrevivência até 60° por 30 min e crescimento em níveis de pH de quatro a 12. A maior resistência foi observada contra macrolídeos e quinolonas. Na infecção experimental, todos os animais manifestaram sinais de claudicação e postura sentada sobre os jarretes. Enterococcus faecalis é o agente causal da espondilite enterocócica em frangos de corte no sul do Brasil, que é uma condição patológica emergente e subnotificada que requer atenção.


Colégio Brasileiro de Patologia Animal SciELO Brasil CAPES CNPQ UNB UFRRJ CFMV